Til den rigtige ... fra os
Ved et tilfælde så hun mig over skulderen, da jeg sad ved computeren og skrev fakturaen, o... Læs mere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Så behøver De aldrig sige nej...- Hvad er det, I har om halsen?

Jeg husker tydeligt spørgsmålet, som min legekammerat i 70'ernes Himmerland stillede sin mor. Og jeg delte hendes undren. Hvad i alverden var det dog, de voksne på forældrenes festbilleder havde om halsen?

Det var glas, forklarede moderen. De festende kunne både ryge, danse og danne kæde uden at der - om man så må sige - blev slået skår i glæden. De havde nemlig Holmegaards nye glas, Gildeglasset, i en lædersnor om halsen.

Fornemt var det - mundblæst, formfuldendt og dekadent. Sådan nogle var der godt nok ingen, der havde i mine forældres omgangskreds. Her kunne man vistnok sagtens klare sig alligevel - i hvert fald rummer min hukommelse om ikke mange episoder om glas, der ikke stod på bordene eller blev løftet i andet end salig rus.

Jeg var fascineret, for det forekom mig at være vildt på en eller anden overdrevet måde. Og de kostede vistnok en formue, og i flere familier var det et udtryk for top-trimmet velstand, hvis man havde dem klar, når der skulle være gilde.

Først for nylig har jeg fået ét. Og jeg udbreder mig begejstret til flere om, at det endda er i original-emballage, indtil jeg finder ud af, at det er de fleste af de Gildeglas, der endnu findes i dag, for ellers er de svære at opbevare. Og de blev vistnok heller ikke brugt mange gange.

Det blev lagt stort an, da Christer Holmgren formgav glasset. Teksten er på såvel dansk som engelsk - og meget tiltalende for enhver, der er på udkig efter lidt fest i gaden. Selv om vi her i huset straks blev enige om, at i Irland - der duer det ikke. Så skal man hele tiden have det over hovedet for at få det fyldt op.

Jeg er ikke sikker på, at vores omgangskreds ville finde det "skægt", som der står i teksten på røret til opbevaring, hvis vi straks kastede glasset om halsen på dem. Der ville straks rejse sig ganske gode spørgsmål om, hvad man gør, når man er på toilettet?

Men igen. Ganske besnærende lyder teksten:

- Med Holmegaards nye Gildeglas behøver De aldrig sige nej til en lille en.

Nej, hvem har lyst til det, når den tilbageholdende januar er slut?© Udarbejdet af ThiseWeb.dk