Så er vi tilbage ...
Der er netop nu lagt nye ting på hjemmesiden - og det er de første siden sensommeren 2020... Læs mere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Sommerminder



Når vi har fire årstider kan man altid diskutere, hvilken af dem, der er den bedste.

Men sommeren er i hvert fald i Top 2, hvor den vel befinder sig sammen med det livgivende forår - i hvert fald hvis man ser bort fra julen som en årstid. Og det gør man vel!?!

Engang var sommerferien kort, og i dag er den lang. I hvert fald er det da - i et historisk lys - fantastisk at tænke på, at man får løn, mens man trækker stikket og holder ferie. Vi anser det for at være en naturlig menneskeret, men sådan har det ikke altid været.

Det er en tid, hvor vi får rig lejlighed til at opleve nye steder - også i vores eget land. Engang var det en stor historie, hvis man kom til Thybørn, selv om man selv boede i Aalborg. I dag skal der mere til.

Og dengang var de souvenirs, vi kunne købe, meget lokale - i dag er de nærmest standardiserede. Og i takt med minimalismen har gjort sit indtog i boligindretningen, foretrækker mange at købe souvenirs i form af naturalier. I hvert fald stod jeg forleden i kø på Fur Bryghus - og de fem, der var i kø før mig, købte alle mindst en flaske af stedets forholdsvis nye snaps.

I 1960'erne havde norske Stavangerflint gang i en spændende produktion af souvenirs: Mesteren Inger Waage håndmalede de herligste, let trekantede platter. Fantastisk i formgivning, forrygende i fortolkningen af de smukke steder.

Rent praktisk foregik det sådan, at turistforeningerne - som der også er blevet færre og færre af - sendte billeder af de lokale seværdigheder til Stavanger. Og nogen tid efter fik man et forslag.

I bogstaveligste forstand blev det Danmark set fra Norge. Og godt 50 år senere lidt af et samlerobjekt, og mange bruger dem også til spisning, ligesom juleplatterne. Selv om det vist ikke er meningen - og jeg ved heller ikke, om de er egnede til det.

Her er en stak af dem, jeg har fundet gennem årene - Samsø, Fanø, Bornholm, Christiansø, Ebeltoft, Tjele og den jyske vestkyst, for at nævne nogle.

Og de er da herlige i påmindelsen om Shu-bi-duas ord om, at "de varme lande er noget lort", ikke?

Rigtig god sommer!








© Udarbejdet af ThiseWeb.dk