Ung må verden endnu være ...
Ung må verden endnu være. Det konstaterede vi på denne plads for over to år siden, f.... Læs mere, klik her

Gå tilbage til forrige side

En kongelig skålDen verdensberømte, danske designer Jacob Jensen har selv fortalt historien om dengang Rosti henvendte sig til Tegnestuen Bernadotte og Bjørn i København. De ville gerne have et bud på en ny klassiker til køkkenet - og det fik de.

- Den er da pæn, svarede Rostis udsendte, da de fik præsenteret den formfuldendte skål, som eftertiden har givet Achton Bjørn og Sigvard Bernadotte æren for.

Men ideen var Jacob Jensens. Og skålen blev opkaldt efter Bernadottes niece, Prinsesse Margrethe. Det var før, Jacob Jensen lavede sine banebrydende designs for B&O, før han blev repræsenteret på Museum Of Modern Art (MOMA) i New York. Og før han blev belønnet for sin mangeårige indsats med et hav af verdens mest prestigefyldte designpriser.

- Selvfølgelig måtte han videre, skrev Sigvard Bernadotte senere i sin erindringer.

På samme måde er også Margrethe-skålen kommet videre med adskillige, mindre justeringer og i et alle regnbuens farver. Og man kan sagtens se forskel på de i år 50 år gamle model og de nyere, der siden er kommet til - fx "lillesøsteren" Victoria-skålen, der er væsentligt mere moderne.

Tiden byder efterhånden på relancering på relancering af retro-klassikere - og turen er også kommet til de farver, der prydede de første Margrethe-skåle. Nu kan man atter købe skålene i de lyse pastelfarver.

Og så er vi stadig nogle, der er så heldige, at vi endnu har de gamle. Med en rundere "tud" til at hælde af, det gamle Rosti-logo i bunden og vidunderligt langt fra oplevelsen af at have købt noget nyt, der skal se gammelt ud.

Men uanset hvordan man ser på det, har Margrethe-skålen gennem fem årtier for længst stadfæstet sit ry som design-klassiker. Til lykke - og tusinde tak for det!
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk