Så er vi tilbage ...
Der er netop nu lagt nye ting på hjemmesiden - og det er de første siden sensommeren 2020... Læs mere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Den russiske bjørn
Egentlig interesserer jeg mig bare slet ikke for fodbold, og jeg må atter konstatere, at erindringen aktiveres af de særeste ting.

Denne russiske bjørn, der er i bunden er stemplet "Made in USSR", fik mig på et splitsekund tilbage til Grundlovsdag 1985, da jeg var 15 år. 

Blandt traditionerne i mit barndomshjem var en privat festligholdelse af denne dag, hvor en af familiens venner holdt grundlovstale, og der blev indtaget rigeligt af vådt og tørt på sammenskudsbasis. Og vi børn var ved at have nået en alder, hvor sodavand og penge til is ikke alene kunne gøre det.

I efteråret 1984 havde min salig far en sen aften, i absolut overrislet tilstand indkaldt til "Grundlovsdag klokken 10 - 85", som han sagde, mens vi andre gik i gang med at regne ud, hvornår vi skulle komme, når det ikke var klokken 10. Han blev mere og mere arrig over at blive misforstået på årstallet. Han fandt sin oplysning fyldestgørende, og vi morede os herligt.

På den anden side af nytår falmede smilene. Efterhånden som dagen nærmede sig, begyndte betænkelighederne at indfinde sig. Sagen var, at mødet skulle finde sted på min families træskib, der var uden fjernsyn. 

Det betød, at de fodboldhungrende ikke kunne se Danmark mod Sovjet. 

Enden på sikkert uendelige diskussioner blev, at selskabet på vel hen vel mod 20 mand klumpede sig sammen om et tungt, men lille s/h-fjernsyn med antenne og så Danmark besejre "Den russiske bjørn" med 4-2.

Alle blev grebet - og stemningen var euforisk, mens vi sejlede op og ned ad åen. Dog for solide fortøjninger. Vi var alle i topform, mens de, der skulle køre hjem, sad med stadigt mere syrlige smil på læberne og fulgte, hvordan humøret steg. Det fejlede absolut intet.

Det gjorde det forøvrigt heller ikke syv år senere, da Danmark vandt EM. Da havde vi kastet fortøjningerne, og vi var tre m/k ombord, der skiftedes til at stå ved roret langs Østkysten af det nørrejyske. Uden fjernsyn og snak om russiske bjørne, men med rigelige mængder af rugbrød, cigaretter, brændevin og bajere. 

Ved nærmere eftersyn har jeg betalt for meget for denne - ellers fine - russiske bjørn, som jeg først ville have på grund af det historiske "Made in USSR" i bunden. Nu kan jeg se, at den har været limet. 

Men det gør den faktisk endnu bedre. 

For den minder mig om den dag, jeg allermest har interesseret mig for fodbold - og det var vel i virkeligheden også denne dag, den russiske bjørn tabte hovedet...
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk