Så er vi tilbage ...
Der er netop nu lagt nye ting på hjemmesiden - og det er de første siden sensommeren 2020... Læs mere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Nisser eller engle?

 

 

Frelste Mickey Mouse eller arrige Anders And? Ædle Tintin eller svovlende Kaptajn Haddock? Og hvis du skulle vælge fra Matadors persongalleri, tog du så ikke helst en aften på "Postgaarden" med Skjold-Hansen frem for Mads Skjern?

Hvad er det egentlig, vi helst vil have? Nogen, der ligner os selv - eller nogen, der kan slå os oven i hovedet med dem, vi burde være?

Nisser eller engle?

Mens æstetikken endnu havde overtaget mit julesind, kunne jeg ikke få nok engle. De vrimlede over det hele - og gik fuldstændig i ét med de hvide, vandskurede vægge i vores daværende hjem. Net og nydeligt. Jeg gav formuer hos guldsmeden for engle, som naboen havde nøjagtig magen til. Det var frygteligt kedeligt, og nu aner jeg ikke hvor de er.

Og jeg er også ligeglad.

Heldigvis har jeg altid haft den vane straks at udse mig det efterladte julepynt, når nogen i familien er gået bort. Alene den historie, som udveklsede julekort fortæller er mageløs - og ubetalelig. Det er sjovt at studere motiverne, frimærkerne og de oplysninger, der gives om det ene og det andet, kunne man næppe have fået på anden vis så mange år senere.

De seneste gange, vi har sagt farvel til nogen, har der ikke været mange engle i de papkasser, jeg har raget til mig. Men nisser er der nok af, og efterhånden kan alene ræven bag øret på en nisse, få mig til at overgive mig.

Og så er de på spil. Her i huset leder vi altid efter nøgler, papirer og alt muligt andet - spørg bare de retrofans, der af og til må vente i dagevis, før jeg får fundet de ting, de har udset sig på hjemmesiden.

I december klager jeg ikke over det - jeg ser bare over på de gamle nisser, der smiler lige skælmsk hvad enten det er midt nat eller tidlig morgen. Og så smiler jeg tilbage - jeg ved ikke hvorfor. Det ændrer jo ikke noget...

Men de signalerer menneskelighed. Hvem gider en forudsigelig, uskyldsren og utopisk engel frem for en nisse, som kan finde på hvad som helst?

Se bare på gammelfar her. Han venter på at komme på hjemmesiden, og jeg er ikke i tvivl om, at han udpønser alle mulige numre, han vil lave i sit nye hjem.

Han er Anders And, kaptajn Haddock og Skjold-Hansen (før befrielsen!) i én og samme person.

Nissen ligner det, han er: En værre én - og hvem er ikke forelsket i ham?








© Udarbejdet af ThiseWeb.dk